Kdo so optometrist, optik, okulist, oftalmolog?

 

Optometrist, okulist, oftalmolog, optik ?

 

Vsi, ki nosite očala ali kontaknte leče ste verjetno že slišali za katerega od zgoraj navednih strokovnjakov. Vendar veliko ljudi slabo loči med njimi ali jih celo zamenjuje. V spodnjem članku bom na kartko opisal razlike med njimi in kaj je domena vsakega od njih.

 

Optik:

 

je strokovni delavec, ki dobro pozna lastnosti korekcijskih in sončnih očal. Ima znanja glede materialov korekecijskih leč in okvirjev ter ve kako jih najbolje prilagoditi na vaš obraz. Optik svetuje stranki, da se izbere najboljša kombinacija okvirja in očalnih leč, glede na dioptrijo in želje stranke. Delo optika poleg tega vključuje tudi izdelava očal, centriranje stekel, brušenje stekel in vgradnja stekel v okvir.

 

Optometrist:

 

je strokovnjak z najmanj visokošolsko izobrazbo, ki obvlada določanje dioptrije za očala in kontaktne leče.

Optometrist bo natančno določil vašo dioptrijo in jo korigiral. Prav tako lahko korigira težave z vidnimi linajmi, binakularnim vidom, naredi teste za barvno slepoto, kontrastni vid, vidno polje, se poglobi zakaj vas bolijo oči ali glava ko berete itd. Optometrist pozna celo kopico različnih testov na podlagi katerih lahko natančno določi najbolj optimalno dioptrijo za vaše oči. Običajno se tudi dobro spozna na očalna stekla in vam lahko svetuje, katera vrsta stekel bi bila za vas primerna. 

Optometrist bo natančno določil parametre kontaktnih leč in predpisal optimalen material kontaktnih leč za vaše oči. Poleg tega pa ob rednih pregledih (1x letno) sledi morebitnim spremembam dioptrije in stanja oči in s tem skrbi za zdravje vaših oči.

Tudi delo z biomikroskopom oz. špranjsko svetilko je optometristu domače in skozi ta instrument lahko bolj natančno pregleda oko pod veliko povečavo.

Poleg tega ima znanja, ki mu omogočajo, da prepozna in loči zdravo oko in različna bolezenska stanja očesa, ki pa jih ne sme diagnosticirati. V primeru, da optometrist pri pregledu ugotovi ne normalno ali bolezensko stanje očesa je njegova dolžnost, da osebo napoti naprej do oftalmologa oz. okulista. Na ta način skrbi za zdravje vaših oči in tudi, da do očesnega zdravnika pravočasno pridejo tisti ljudje, ki ga potrebujejo.

 

Okulist ali oftalmolog:

 

to sta dva različna izraza za očesnega zdravnika specialista. Okulist oz. oftalmolog diagnosticira stanje vaših oči, zdravi, predpisuje zdravila in operira. Oftalmologi določajo tudi dioptrijo za očala, vendar to ni njihovo osnovno poslanstvo. Veliko bolj jih zanima vaša ostrina vida za pomoč pri diagnosticiranju in zdravljenju.

Glavno delo in poslanstvo oftalmologa je diagnosticiranje, zdravljenje in operiranje različnih bolezenskih stanj in poškodb očes.

 

Kratek zaključek.

Vsi zgoraj našteti strokovnjaki imajo svoje področje dela, ki se med seboj povezujejo. V kolikor ste opazili, da se vaš vid slabša, se lahko brez skrbi naročite na prvi pregled vida k optometristu. Naloga optometrista pa je, da vas na podlagi pregeda in različnih testov usmeri naprej k optiku ali oftalmologu. Vsekakor tja, kjer je za vas najboljše. 

 

Optometrist bacc.ing.opt.

Anže Šimenc